Gode råd om tandbørstning

 
03-12-2011
Tandpleje

Her er en række gode råd om tandbørstning.

Vær forsigtig
Brug børsten til at massere tænder og tandkød, og pas på ikke at skure
Der kan laves skader på tænder og tandkød, hvis man bare skurer hårdt frem og tilbage. Bevæg børsten i små cirkler.

Børst i minimum 2 minutter
Det taget mindst 2 min. at børste alle tænder, hvis du bruger mindre så har du ikke været grundig nok.

Børst tænderne 2 gange om dagen
Èn gang om dagen er ikke nok, blandt andet fordi det er meget sværtt at børste tænderne helt rene med en gang. Mere end 2 gange dagligt er ikke nødvendigt.

Tidspunkt for tandbørstning
Hvis man børster lige efter at have spist eller drukket noget surt eller sødt (f.eks. juice eller sodavand), så er der større risiko for syreskader på tænderne. Vent derfor 1 time med at børste. Udover det så betyder det ikke så meget om man børster før eller efter måltider. Det vigtigste er at tandbørstningen passer med dine rutiner, så du er sikker på at du husker det.

Altid tandpasta med fluor
Bruges altid tandpasta med fluor. Der bør ikke være mindre end 1100 ppm natriumfluorid (NaF) og/eller monofluorfosfat (MFP). Der er ikke andre tilsætningsstoffer end fluor der har vist deres nytte i tandpasta.

Undgå triclosan
Det fraråder direkte at bruge tandpasta med Triclosan da det medfører risiko for udvikling af resistente bakterier. Personer der får blister i munden, bør ikke bruge tandpasta med natriumlaurylsulfat (SLS) som skummemiddel. (Zendium er et af de få tandpastamærker der ikke indeholder SLS).

Mængden af tandpasta skal passe til barnets alder
For de helt små børn er det nok at dyppe det yderste af tandbørstens hår i tandpasta. For de lidt større børn skal der kun bruges en klat på størrelse med en lille ært.

Skyl ikke efter børstning
Det er bedst at lade være med at skylle efter børstning. Fluoren skal have lov til at virke, og der gør den bedst ved at blive siddende længst muligt. Overskydende tandpasta spyttes bare ud. Hvis man helst vil skylle bagefter, så bør man vente 2 min.

Brug ikke for hård tandbørste
Tandbørsten må ikke være for hård, specielt ikke vis man trykker hårdt når man børster. Det slider nemlig ikke bare på tænderne, men også på tandkødet.

Husk at udskifte tandbørsten jævnligt
Det er forskelligt hvor hurtigt man slider sin tandbørste, og hvor meget forskellige børster kan holde til. Tandbørsten bør udskiftes når hårene begynder at ”stritte”.

En El-tandbørster kan være en god ide
Det kan være nemmere at komme rundt med en el-tandbørste, når man bare skal koncentrere sig om at flytte tandbørsten.

Børst systematisk
Det er ofte ved tandkødskanten man ikke får børstet rent nok. En ”børstetaktik” kan være at børste alle tyggeflader først, hvorved man fordelt tandpastaen i hele munden. Herefter kan man koncentrerer sig om at børste langs tandkødet, fx først i overkæben på ydersiden af tænderne, så i overkæben på indersiden af tænderne, så i underkæben på ydersiden og endelig i underkæben på indersiden.
Selv om man kun koncentrerer sig om tandkødskanten, bliver hele tanden ren.





 
 
Find information om: guiden sundhed guide helse
(Hovedkategori: Tandpleje)