Psykoterapi mod angst

 
25-12-2012
Psykoterapi

Der er mange gode resultater med at behandle angst med psykoterapi, især indenfor den retning der hedder kognitiv terapi.

Det centrale begreb i kognitiv terapi i forbindelse med angst er katastrofetanker. Katastrofetankerne handler ofte om at dø, blive sindssyg, miste kontrollen og at blive set ned på af andre. Når man er mest bange, så vil de frygtede konsekvenser næsten med sikkerhed indtræffe. Men i øjeblikke, hvor man ikke er angst, synes disse muligheder ikke helt så mulige eller sandsynlige.

Denne forskel peger på, at tankerne ikke er realistiske, men føles realistiske på grund af angsten. Terapi handler i denne forbindelse om at mindske ens overbevisning om eksempelvis at skulle dø. Dette kan gøres ved kritisk at undersøge de tanker, som viser, hvordan man fortolker en situation. Hvis man får et panikanfald, og i denne forbindelse har smerter i brystet, er det meget almindeligt at have tanker om at få et hjertetilfælde og dø. Første gang dette sker er det vigtigt at opsøge læge, for hjertetilfælde er ikke ualmindelige. Hvis lægen dog siger, at man har et sundt hjerte, så vil det være en urealistisk fortolkning - næste gang man får et panikanfald - at man nu får et hjertetilfælde. I sådanne tilfælde kan det være til stor hjælp at have en alternativ forklaring: at man har et angstanfald, og have indgående kendskab til, hvad dette indebærer.





 
 
Find information om: helse sundhed guiden guide
(Hovedkategori: Terapi)